TİBOS PROGRAMINA GEÇİŞ ve TESCİL SÜRELERİ HAKK.

Değerli Üyelerimiz;

5174 Sayılı kanunun 46.maddesinde yer alan; ‘’Borsalarca gösterilen yerlerde yapılan işlemler aynı gün, borsa dışında alınıp satılmasına müsaade edilen maddelere ait işlemler en geç otuz gün (30) gün içerisinde tescil ettirilir. Geçerli bir neden olmaksızın belirtilen sürelerde tescil zorunluluğunun yerine getirilmemesi durumunda, tescil ücreti yüzde elli fazlasıyla tahsil olunur.’’ şeklindedir.

Bu kapsamda kullanmakta olduğumuz tescil programından 03.05.2021 tarihinde Türkiye Odalar Borsalar Birliğinin oluşturduğu TİBOS (Ticaret Borsaları Otomasyon Sistemi) Tescil programına geçiş yapılacaktır.

Bilindiği üzere müstahsil makbuz tescillerinde muhtasar beyan dönemi dikkate alınmaktaydı. Kullanılmaya başlanacak programda ise müstahsil makbuzlarının tescil sürelerinde değişikliğe gidilecektir.Bu kapsamda müstahsil makbuzları da fatura gibi değerlendiriliceğinden, her bir müstahsil makbuzunun kesim tarihinden itibaren 30 (Otuz) gün içerisinde tescil ettirilmesi gerekmektedir.

Aksi takdirde makbuzlarınız gecikmeye gireceğinden stopaj indiriminden faydalanılamayacaktır. Stopaj indirimi konusunda mağduriyet yaşanmaması için müstahsillerin ve faturaların belirtilen süreler içerisinde tescil işlemine getirilmesi önem arz etmektedir. TOBB’un yeni sistemi gereği müstahsil tescilleriniz öncesinde stopajının da ödenmiş olması gerekmektedir.

Bununla birlikte fatura tescil işlemleriniz öncesinde de stok beyanı ile ilgili borsamıza dilekçe vermeniz gerekmektedir.

Tescil işlemleri zorunluluğu hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.

Lütfen excel dökümanları içerisinde formül kullanmayınız.

İlgili Dökümanlar

DÖKÜMAN ADI DÖKÜMAN AÇIKLAMA DÖKÜMAN TARİH