Toprak Laboratuvarı
Kayseri Ticaret Borsası Toprak Analiz Laboratuvarı 2013’den itibaren Kayseri’deki çiftçilerimize hizmet etmektedir. Kuruluşundan itibaren çiftçilerimiz için toprak analizini gerçekleştirmiş olan laboratuvarımız günümüzde halen Kayseri Ticaret Borsası bünyesinde misyon ve vizyon anlayışımız ile hizmet vermektedir.
Toprak Analizi talebinde bulunan çiftçilerimiz Kayseri Ticaret Borsası Laboratuvarına müracaat ettikten sonra tarafımızdan çalışmalar titizlikle yürütülmektedir. Tarım arazisinden toprak numuneleri alınarak, laboratuvarımızda analizler sizin daha yüksek verim almanız için yürütülür. Tam teşkilatlandırılmış laboratuvarımız sizin için hızlı ve güvenilir sonuçlar verecektir. Tarım arazilerinden uzun yıllar yüksek verim almak isteyen çiftçilerimiz, toprak analizi yaptırmak istediklerinde; Kayseri Ticaret Borsası Toprak Analiz Laboratuvarı olarak çiftçilerimize bu hizmeti karşılamaktayız. Analizlerimize dayalı, Tarımsal girdi kullanımı alışkanlığını sizlere kazandırmak için yapılan bu girişim aslında Türkiye için Temel Tarımsal Eğitim yatırımıdır. Tarımsal alt yapı hizmetidir. Kamusal kaynak harcamasının temelleridir.
Borsa bünyesindeki laboratuvarımızda genel olarak yapılan analizler;
pH analizi, Tuzluluk, Organik Madde, Kireç, Potasyum ve Fosfordur.
Analizlerin temel amacı ürün verimliliğini artırmak amacıyla gübre ve sulama suyu giderini azaltmaktır. Analizlerden bağımsız yapılan yetiştirme koşullarında, yetersizlik ve verimde düşüşler gözlenir. Bu durum parasal kayıpların yaşanmasına, toprak özelliklerinin zamanla bozulmasına ve çevre kirliliğine yol açmaktadır. Nasıl kendi sağlığımız açısından sağlık sektöründe kan, şeker ve idrar analizlerini baz alarak gözlem ve sonuçlara varılıyorsa, Entansif Tarımın yaygın olduğu ülkelerde ’de toprak için alınacak kararlarda elzem olan gübre, sulama suyu gibi verilerin; analiz sonuçlarını gözlemlemekteyiz. Uzun yıllar tarım arazisinin kullanımına bağlı olarak toprakta kimyasal veya minerallerin birikmesine dayalı bir uygulama; ülkemiz için büyük bir kayıp olacaktır. Bu yüzden erken önlem alınmalı, toprağın yapısı ve ihtiyaçları gerekli niteliklere sahip laboratuvarlar tarından belirlenmelidir. Toprakta tuzlanma ve su tutma kapasitesinin azalması aşırı gübreleme ve sulama suyunun yanlış kullanılmasıdır. Doğal gübrelerle karşıla-yamadığımız bitki besin maddelerini sentetik(kimyasal) olarak karşılamaktayız. Bu tarz bir gübrelemede bitkinin ve toprağın istekleri göz önüne alınmalıdır. Toprak tekstüründe ve strüktüründe meydana gelen bu değişimler yüzünden istenmeyen özelliklerin zamanla arttığı ve istenilen parametrelerde zamanla noksanlık çekildiği gözlenmiştir. Buna destek olarak ikinci bir zarar ise toprak bünyesinde istense dahi fazlalığı ile toprak kirliliği yaratır ve toprağın yapısını değiştirmektedir. Kısacası toprak analizi yaptırmadığımız taktirde;
Gerekli olandan daha çok gübre kullanılabilir, bu hareket büyük oranda masrafta artışa neden olmaktadır. Bunu takiben fazla gübre kullanımı toprağa zarar vermektedir.
Bitkinin isteğinden az gübre kullanılır, buda gelişmemesine neden olmaktadır
Yanlış zamanda yanlış gübre kullanımı bitkinin gübreyi iyi absorbe edememesidir.
Yanlış cins gübre kullanılabilir, bu da bitkide istenenin aksine verim düşüklüğüne sebebi olmaktadır.
Bu tarz sorunlarla karşılaşmamak için lütfen laboratuvarımıza toprak analizi için başvuru yapınız. Unutmayın ki uzun yıllar değerlendirdiğimiz topraklar bizden sonraki nesiller için sürdürülebilir olmalıdır. Tarımın gelişmesi sadece meyve başına ağırlık ile değil toprak ve bitki sağlığı ile de ölçülmektedir. Çiftçilerimiz bu amaçla her geçen gün daha bilinçlenmekte ve gerekli önlemleri önceden almaktadır.
Numune getirilirken doldurulması gereken form.